WNF Toertocht 'Fietsen voor de Tijger'

DRIEBERGEN Op zondag 24 september organiseren het Wereld Natuur Fonds en de Driebergse Tourclub (DTC) een unieke fietstocht dwars door het schitterende Utrechtse landschap. Tijdens deze gezellige tocht van 20 kilometer fiets je onder andere langs het Landgoed Bornia, de Pyramide van Austerlitz en het hoofdkantoor van het WNF. Voor de echte fanatiekelingen zijn er ook langere afstanden om aan mee te doen: 50, 75, 110 en 140 kilometer. De opbrengst van de gehele toertocht komt ten goede van onze Tijgeractie!

UNIEKE FIETSTOCHT VOOR DE FAMILIE Geniet tijdens deze tocht van de uitgestrekte heidevelden van Landgoed Bornia, speciaal opengesteld voor deze toertocht. Landgoed Bornia staat naast de heidevelden bekend om haar prachtige bossen, unieke dennen en haar Drentse heideschapen. De tocht brengt je naar een historisch 'hoogtepunt': de Pyramide van Austerlitz, gelegen op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. De piramide is in 1804 gebouwd als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. Een prachtige bezienswaardigheid waar op een zonnig terras de benen hun verdiende rust kunnen krijgen en de dorst gelest kan worden. De tocht eindigt bij het hoofdkantoor van het WNF in Zeist waar je je kan laten rondleiden door het CO2-neutrale en duurzame gebouw. Er zijn verschillende spellen en activiteiten voor de kinderen om zich lekker uit te leven. Vergeet niet voordat jullie naar huis gaan om het bedankje van het WNF mee te nemen en…. een selfie te maken met hét symbool van natuurbescherming: de panda!

FIETSEN VOOR DE TIJGER De tijger wordt bedreigd en daarom is onze hulp hard nodig! Een eeuw geleden waren er nog zo'n 100.000 tijgers in het wild, inmiddels zijn dat er naar schatting nog maar zo'n 3900. Ooit kwamen tijgers voor in grote delen van Azië, tot in het oosten van Turkije aan toe. Nu is hun leefgebied nog maar 7% van wat het oorspronkelijk was. Tijgers hebben uitgestrekte gebieden nodig om te kunnen jagen en jongen groot te brengen. Maar grote, aaneengesloten natuur is in de streken waar de tijger leeft steeds moeilijker te vinden. Bossen worden gekapt en platgebrand voor huizen, wegen, fabrieken en plantages. Daardoor wordt het leefgebied van de tijger te klein en te versnipperd. Doordat tijgers minder voedsel en ruimte hebben, trekken ze bovendien vaker naar de bewoonde wereld op zoek naar eten. De kans om een mens tegen te komen wordt daardoor groter, wat gevaarlijke situaties oplevert. Daarom gebeurt het steeds vaker dat tijgers gedood worden uit angst of vergelding door de lokale bevolking. Een bijkomende bedreiging voor de tijger heeft zijn oorsprong in de traditionele Chinese geneeskunde: hierin wordt geloofd dat lichaamsdelen van de tijger een geneeskrachtige werking hebben. De zeldzame overgebleven tijgers worden gestroopt en verkocht op de Aziatische markt voor veel geld, waarna er 'medicijnen' van worden gemaakt.

WAT DOET WNF VOOR DE TIJGER In 2010 waren er nog maar 3200 tijgers in leven. Het WNF is toen gestart met een uitgebreid en wereldwijd reddingsplan om het aantal te verdubbelen. We proberen zoveel mogelijk leefgebieden van tijgers tot beschermd gebied te verklaren en met elkaar te verbinden. We zetten in op ruimtelijke ordeningsplannen die rekening houden met het leefgebied van de tijger. Ook werken we nauw samen met de organisatie TRAFFIC om illegale handel in tijgerproducten te stoppen. Het aantal tijgers groeide voor het eerst sinds jaren naar 3900. Maar we zijn er nog niet, onze inzet is hard nodig om dit aantal verder te doen groeien!

WAT KAN JIJ DOEN Door deel te nemen aan de toertocht op 24 september steun je het WNF in de wereldwijde actie om de tijger te beschermen. Wij hopen zo veel mogelijk mensen, jong en oud, te zien fietsen op deze gezellige dag. Samen maken we een verschil!

INSCHRIJVEN Inschrijven kan via https://www.dtcnet.nl/toerkalender/wielrennen-atb/24-sep-veluwse-herfsttocht. De inschrijfkosten zijn €6,- p.p. en deelname van kinderen tot en met 12 jaar is gratis. Op de dag zelf inschrijven kan natuurlijk ook: dan betaal je € 7,- p.p. Het is ook mogelijk om je in te schrijven voor een van de langere toertochten via bovenstaande link. De opbrengsten van de toertocht gaan volledig naar de tijgeractie van het WNF.