• Net als vijf jaar geleden viert de KKiB haar lustrum met een kunstmarkt.

    Kuun Jenniskens

KKiB viert jubileum met kunstmarkt 

BUNNIK Het Kunstenaars Kollektief Kijk Kunst in Bunnik (de KKiB) viert op 8 oktober haar 20-jarig jubileum met een kunstmarkt. Het thema is: 'Kunst verbindt en kent geen grenzen'.

Agnes Corbeij

Het begon allemaal in 1996. Hélène Brink, de voorzitter: "Met een groep kunstenaars hadden we een afscheidsmanifestatie gedaan in het oude gemeentehuis, dat gesloopt zou worden. Met het thema 'Alles uit de Kast', hebben we dat gebouw helemaal aangekleed met kunst, van schilderijen tot poëzie. Ook ambtenaren schreven teksten op de muur en burgemeester Jansen kwam in zijn brandweerpak de voordeur dichtspuiten."

De groep kunstenaars besloot samen kunstroutes en exposities te blijven organiseren. Zo ontstond het KunstenaarsKollektief KKiB, kortweg 'de KKiB' genoemd. Bij de eerste kunstroutes was er een overzichttentoonstelling bij Victor Couwenbergh, tegenwoordig is die bij Luigi Amati aan de Parallelweg. In de afgelopen twintig jaar werden er vier kunstmarkten, een kunstweekend en 15 kunstroutes georganiseerd.

Op de kunstmarkt is een van de kunstenaars van buitenaf Wies Noest. Hélène: "Zij maakt opblaasbare kunstobjecten. Dat is heel bijzonder en valt op, tijdens de kunstmarkt." Zowel volwassenen als kinderen zullen ervan kunnen genieten. Voor kinderen zal er ook een en ander te doen zijn. Zo kunnen ze kunstzinnig geschminkt worden.

WEDSTRIJD Aan de kunstmarkt zit ook een kleurwedstrijd gekoppeld. De kleurplaat is gemaakt door twee leden van de KKiB, Jeanette Turpijn en Astrid Eijkelenboom. Iedereen mag meedoen met de kleurwedstrijd, de plaat ligt bij verschillende ondernemers in het dorp en kan worden ingeleverd bij Van Ravenswaay. Tijdens de Kunstmarkt wordt om 12.00 uur een prijs uitgereikt aan de maker van de mooiste kleurplaat. Jeanette: "Dat zullen kleurpotloden of een kleurboek zijn. En een klein schilderijtje van mij."

MUZIEK Op zondag 8 oktober staan er van 11.00 tot 17.00 uur zo'n 33 kramen in winkelcentrum Het Slot in Bunnik, van leden van de KKiB en kunstenaars uit het hele land. De hele dag klinkt er ook muziek en wethouder Erika Spil opent de markt. Uiteraard is er ook dit keer een mooi openingsoptreden.

Een groter artikel over de KKiB staat komende week in de papieren krant.