Gedeputeerde metselt eerste steen voor verbeelding Fectio

BUNNINK - Mariëtte Pennarts, de gedeputeerde voor cultuur van de provincie Utrecht, metselde woensdag bij Fort bij Vechten in Bunnik een stuk tufsteen in de betonnen plint die het Romeinse castellum Fectio zal verbeelden. Deze visualisatie van Fectio die de verbeeldingskracht moet stimuleren, wordt gerealiseerd door een betonnen plint te plaatsen ongeveer daar waar vroeger de stenen muren van het Romeinse castellum hebben gestaan. Dit kunstwerk zal naar verwachting in mei gerealiseerd zijn. De gedeputeerde metselde de steen in bijzijn van de mensen die daarvoor in het fort drie presentaties over dit speciale project hadden gezien.

Aangezien het naast het in aanbouw zijnde Waterliniemuseum ligt, krijgt de regio Utrecht in Vechten in 2015 er een mooie toeristische attractie bij.

In een korte presentatie vertelde Rien Polak, directeur van archeologisch projectbureau Auxilia van de Radboud Universiteit Nijmegen iets over de geschiedenis van Castellum Fectio. In het castellum waren zo'n 500 Romeinse ruiters en soldaten gelegerd. Fectio was één van de weinige forten langs de Limes, de grens van het Romeinse rijk, waar cavalerie gelegerd was. Het fort is in een aantal fasen gebouwd, in eerste instantie in hout, later in steen. Het is bekend waar ongeveer de muren lagen en het hoofdgebouw. Het castellum was zo'n 3 hectare groot. De toenmalige loop van de Rijn vormde de Noordwestgrens van het Romeinse Rijk. Die Romeine Rijn liep tussen de huidige A12 en Fort bij Vechten. Langs die Rijn lagen heel veel forten. Fectio was één der grootsten. "Het is één van de oudste militaire vindplaatsen van ons land." (JvA)