• Het gezin Van den Berg (beide zoons eten thuis veganistisch en buitenshuis vegetarisch)

    Miireille de Putter

Floris van den Berg

Mireille de Putter schuift rond zes uur ergens in de gemeente Bunnik aan en eet een hapje mee. In deze rubriek fungeert de avondmaaltijd als spiegel van Bunnik. Je bent wat je eet.

Naast de voordeur staan twee skateboards en op het raam prijkt een sticker met de tekst: 'Veganisme is een morele plicht.' Floris van den Berg (45) – bekend van zijn boek De vrolijke veganist – doet open in gezelschap van een van zijn katten. In de hal vertelt de filosoof dat hij in Bunnik is opgegroeid en niet had gedacht dat hij na zijn studietijd in Leiden en omzwervingen via Japan en Utrecht hier terug zou komen. 'Het is heerlijk om hier te wonen en op de fiets naar mijn werk op de Uithof te kunnen. Vanuit Utrecht had ik dertien stoplichten en nu één.'

PLANTAARDIG In huize Van den Berg wordt sinds zeven jaar veganistisch gegeten, ook door Floris' echtgenoot Annemarieke en hun beide zoons. En jawel, ook de honden eten 100% plantaardig en de katten voor de helft. Floris legt in de keuken de laatste hand aan de Japanse wokschotel. Hij wijst op de grote blender op het aanrecht. 'Kijk, hieraan herken je de keuken van een veganist. Daarmee maken we elke ochtend voor het hele gezin smoothies met fruit, groente, pitten en zaden.' In de woonkamer zet Floris een dampende schaal rijst en gewokte groente op tafel: paksoi, champignons, peultjes, ui, komkommer, kool, wortel en sojaboontjes. De ingrediënten zijn roergebakken met teriyakisaus en bestrooid met sesamzaadjes. Ook zitten er kipstukjes van De Vegetarische Slager in, op basis van soja.

JAPAN Het gerecht is enigszins geïnspireerd door de tijd die Annemarieke en Floris in Japan doorbrachten. Ze leerden elkaar daar kennen tijdens een studiereis en besloten er een paar jaar te blijven wonen. 'In die tijd aten we nog vlees, hoewel Japan geen land van biefstuk en hamburgers is. Zoals veel mensen zijn we tijdens onze studententijd geleidelijk vegetarisch gaan eten. Pas jaren later zijn we veganist geworden.'

ECOLOGISCHE VOETAFDRUK Provocatief zegt Floris: 'Ik ben filosoof, dus veganist. Wat ik daarmee bedoel, is dat als je nadenkt je niet anders kan dan veganistisch eten. Veganisme is win, win, win, want hiermee stopt in de eerste plaats het doden van dieren. In ons land worden jaarlijks 450 miljoen landbouwdieren gedood. In de tweede plaats wordt je ecologische voetafdruk verkleind. Als je een biefstukje minder eet, kun je de hele maand de kraan laten lopen. In de derde plaats is het gezond voor jezelf om plantaardig te eten. Tijdens colleges laat ik filmpjes zien van vegan topsporters. Sinds ik vorig jaar mee deed aan Rot op met je religie, het reality-tv-programma van de EO, heb ik een vierde argument ontdekt om veganistisch te eten, namelijk dat het solidair is. Als je met een groep mensen met verschillende culturele en religieuze achtergronden samen eet dan is een plantaardige maaltijd de grootste gemene deler. Moslims eten geen varkensvlees, Aziaten zijn vaak lactose-intolerant, hindoes eten geen vlees et cetera. Uiteindelijk heb ik toen twee weken lang plantaardig gekookt en dan merk je dat zo'n maaltijd mensen samen kan brengen.'

SMAAKPALET 'Zeven jaar geleden viel het kwartje,' vertelt Floris. 'Ik gaf het vak dier-ethiek aan mijn studenten van het Copernicus Instituut voor duurzame ontwikkeling aan de Universiteit Utrecht en zag ineens onder ogen dat als je van de bio-industrie af wil je niet alleen moet stoppen met vlees eten, maar ook met het eten van dierlijke producten zoals zuivel en eieren. En ook daarvoor geldt: als je koemelk drinkt, worden de stiertjes gedood en als je eieren eet, worden de haantjes gedood. Wat je eet, heeft enorm grote gevolgen. Als ik door de supermarkt loop, zie ik overal dode dieren in de winkelwagentjes liggen. Dan wil ik mensen er het liefst op aanspreken, daarom loop ik met oogkleppen op. Ik had gewild dat iemand mij eerder streng had toegesproken, dan was ik eerder veganist geworden. Al in 1972 waarschuwde de Club van Rome ons voor de nadelige gevolgen van de groei van de wereldbevolking, de veestapel en de vleesconsumptie en de impact daarvan op de planeet.'

DE VROLIJKE VEGANIST 'Toen ik dit besefte, besloot ik het boek De vrolijke veganist te schrijven. Met de ondertitel Ethiek in een veranderende wereld doel ik op de milieucrisis en dat we de grenzen van de draagkracht van de aarde naderen. Het 'vrolijke' uit de titel slaat op de bonus die je als veganist krijgt, namelijk genieten van het rijke smaakpalet van granen, groente, fruit, zaden, pitten en noten waardoor je je ook gezonder voelt.' 'Het is mijn droom dat mijn kleinkinderen later zeggen. "Opa, is het echt waar dat mensen vroeger dieren opaten?" Net zoals wij ons niet kunnen voorstellen dat er hier nu slavernij zou bestaan of dat vrouwen geen kiesrecht hebben, zo droom ik ervan dat de intensieve veehouderij wordt afgeschaft.'

Label:

Aan Tafel