Queens day

Koningsdag valt dit jaar op woensdag 27 april. Dat zit totaal nog niet in mijn systeem. Ik ben nog van de 30e, altijd geweest. Ik ben van Koninginnedag, niet van Koningsdag. Ik begrijp het wel, toen Willem-Alexander het familiebedrijf van zijn moeder overnam, wilde hij zijn zegel drukken. Hij wilde iets voor zichtzelf: een Koningsdag op zijn verjaardag - net als zijn oma.

Ik ben nog niet gewend. Wars van verandering vind ik dat je niet moet tornen aan tradities. Ik voel me net als die toeristen die op 30 april verpakt in oranje Amsterdam intrekken om de 'traditional Dutch 'Queens Day' te vieren. Daar sta je dan, in vol ornaat, klaar voor een gigantisch volksfeest, terwijl de waan van alledag smalend langs je heen trekt. De foto's staan over een paar dagen weer in de krant.

Ik koester de Koninginnedag die ik 45 jaar heb gevierd. Vroeger ging ik oud-Hollandse spelletjes doen met school in het dorp; bloklopen, koekhappen en spijkerpoepen. Hilarisch! Later werd het Koninginnenacht; stappen en dan de Vrijmarkt op tot 's ochtends vroeg. Heerlijk!

Mijn kinderen maakt het niets uit; vrij is vrij! Zij rekenen zich rijk op hun Vrijmarkt in de Dorpstraat en geven het net verdiende geld uit aan snoep en tweedehands knuffels. Ze hullen zich in oranje en schooieren langs de uitstallingen. In de middag trekken ze naar de velden van Bunnik 73. Zij vermaken zich prima. Ik weet het allemaal niet. Ik rommel onzeker in mijn kast. Ik wil eigenlijk geen oranje dragen en al helemaal geen oranje voetbalshirt.

Koninginne…, eh… Koningsdag. Ik moet er gewoon nog aan wennen. Misschien zit het wel alleen in de naam. Voor de rest draaien we immers hetzelfde programma. Verkleed in oranje zingen we dat we 'van Duitsen Bloed' zijn en dan drinken er één (of twee). En waar de Oranje BV dit jaar Zwolle bezoekt, komt bij De Bank & Co Frans Duijts Nederlands zingen. Ik begrijp goed dat toeristen op 27 april enthousiast zijn over alle festiviteiten: 'this is great, but I really look forward to Queens Day'!

Wouter de Kleyn